Hanzestad Zwolle

Hanzestad Zwolle

Peperbus ZwolleHanzestad Zwolle, met haar sfeervolle historische binnenstad, ademt één en al sfeer uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Zwolle kwam door de handel over de rivier de IJssel al in de vroege Middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. Als je door de Middeleeuwse binnenstad loopt proef je het rijke verleden tot op de dag van vandaag.

 

De karakteristieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn de publiekstrekkers bij uitstek.Wij verwelkomen je graag in Zwolle, maar ook in Restaurant De Mandarijn!

Neem alvast een kijkje in onze mooie binnenstad via dit filmpje:

 

ZWOLLE: DYNAMISCHE HANZESTAD
Profiteer van de groeikracht van de regio en vier samen met ons het leven.

WE VIEREN HET LEVEN!

Welkom in Zwolle! Bruisende Hanzestad waar het leven gevierd wordt in onze historische binnenstad. Een stad bevolkt door creatieve studenten, inventieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. Hier geloven we dat het leven samen beter wordt. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod. Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond.

SAMEN SUCCESVOL!

Naast samen genieten, houden we hier ook van samen ondernemen. De deeleconomie van Zwolle stamt nog uit de Middeleeuwen. Vanuit het Hanzeverbond werkten we nauw samen met internationale steden. Dat bracht ons grote welvaart. Nu nog zijn we economische TOP-regio van Nederland. De intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, samen met de goede bereikbaarheid maakt de Regio Zwolle tot een zeer krachtige, toekomstgerichte omgeving voor bedrijfsleven en studenten. Het businessmodel van de Regio Zwolle is briljant in zijn eenvoud: we gunnen elkaar de handel en helpen elkaar vooruit! 

Bruisende binnenstad

De gezellige middeleeuwse straten worden bevolkt door vrolijke studenten, inventieve ondernemers, frisse vrijdenkers en creatieve aanpakkers.

In Zwolle voel je je snel welkom! Een moderne stad waar je ook nog lekker kunt ronddwalen in de boeiende en rijke geschiedenis. In ons historische centrum met de oude grachten vind je nog veel plekken van grote betekenis. De Hanze pakhuizen en statige gevelpanden tonen de oorsprong van onze welvaart. Beleef hier de sfeer uit de tijd van Thorbecke en ontdek waarom Zwolle een inspiratiebron was, en is, voor grote denkers.

Na al die historische ontdekkingen nodigen de vele terrassen, restaurants en cafés je uit voor nieuwe sensaties. Prikkel je smaakpapillen met de beroemde Haute Cuisine van de Librije of laat je verrassen door de vele andere chef-koks uit onze stad. Slenter op onze eeuwenoude pleinen en ontdek kleine intieme barretjes, moderne pop-up restaurants, biologische lunchrooms en supergezonde juice-bars.

Flanerend door hartje centrum kom je als vanzelf bij twee van de meest opvallende verschijningen van Zwolle. Zwolle is het trotse thuis van Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broeren. Dompel je onder in spraakmakende tentoonstellingen en in de wondere boekenwereld. Vanuit het opvallende raam in de Fundatie heb je aan één blik genoeg: de Zwolse binnenstad ligt aan je voeten.

WIST JE DAT?

 • Zwolle de A-status heeft in de top 10 van bruisende steden in een sterke regio (onderzoek van Planbureau voor de leefomgeving);
 • Zwolle ieder jaar het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland viert;
 • De meeste bezoekers aan Zwolle voor het eigentijdse winkelaanbod komen;
 • Binnenkort de Zara, Primark en ruime Pathé bioscoop hun deuren openen in Zwolle;
 • Museum de Fundatie in 2015 310.000 bezoekers trok;
 • Zwolle een levendige Hiphop scene kent;
 • Poptempel Hedon iedere keer weer spraakmakende artiesten weet te boeken;
 • Zwolle een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden biedt. Van charmante b&b’s tot luxe hotels;
 • De Zwolse Theaters zeer vernieuwend en toegankelijk cultuuraanbod bieden;
 • Zwolle met de IJsselhallen een enorm event-centre met veel parkeergelegenheid nabij het centrum in huis heeft;
 • De Sassenstraat in de top 10 van leukste winkelstraten van Nederland staat.

Economische Topregio

Hier werken studenten, ondernemers en bestuurders samen om welvaart en welzijn op topniveau te houden.

De Regio Zwolle staat al tien jaar in de top vijf van Nederlands sterkste groeiregio’s. De vele cross-overs tussen studenten, bedrijfsleven en overheid zorgen voor veel vernieuwing.

Zo komt meer dan 10% van de bedrijven uit de MKB Innovatie top 100 uit deze regio.

Van meeste duurzame IKEA tot het grootste e-commerce distributiecentrum van Wehkamp: Regio Zwolle heeft wereldprimeurs! De centrale ligging en uitstekende bereikbaarheid trekken multinationals, MKB-ondernemers en zelfstandige professionals naar de regio. Samen zorgen zij voor een dynamiek die veel banen oplevert. De werkloosheid in deze regio is dan ook lager dan het landelijk gemiddelde.

WIST JE DAT?

 • In 2016 € 45 miljoen wordt geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de regionale economie;
 • Onze economie duurzaam is en over gaat van generatie op generatie. Regio Zwolle kent namelijk veel MKB familiebedrijven (76%);
 • De regio in de kunststoffen- en health sectoren sterk scoren op het gebied van kennis en toegepaste innovatie (Polymer Science Park en Health Innovation Park);
 • De regio ruim 310.000 arbeidsplaatsen biedt;
 • De Cross-Over Innovation Challenge 2016 is gewonnen door AW Materieel uit Emmeloord;
 • Het nieuwe gezamenlijke havenbedrijf Port of Zwolle (Zwolle, Kampen en Meppel) stevige concurrentie gaat bieden aan andere binnenhavens;
 • De Regio in de top drie van economische topregio's staat.

Excellent onderwijs

Talentontwikkeling van het hoogste niveau.

Onze mbo en hbo scholen staan landelijk in de spotlights vanwege hun kwaliteit en innoverend vermogen. Dat trekt nieuwe denkers en doeners aan. Visionairs die niet afwachten, maar hun eigen kansen en banen creëren waarmee ze de wereld vormgeven. Het onderwijs zoals we dat nu wereldwijd kennen is in de Middeleeuwen gestart in Zwolle, onder leiding van Johan Cele. We kunnen dus met recht zeggen dat ons excellente onderwijs kan bogen op eeuwenoude ervaringen.

De Regio Zwolle behoort ook vandaag de dag tot de economische top van Nederland. Dat biedt dus veel zekerheid op het vinden van een baan na je studie. Onze gezellige binnenstad staat bekend om zijn culinaire en culturele hotspots en flamboyante festivals. Ruim 40.000 studenten vieren hier het veelbelovende leven!

WIST JE DAT?

 • Hogeschool Windesheim, Hogeschool Viaa en Katholieke Pabo Zwolle volgens studenten bij de beste hogescholen van Nederland horen (Elsevier beste studies 2015 en Keuzegids HBO 2016).
 • De creatieve vakschool voor verbeelding, het CIBAP, de beste MBO vakschool van Nederland is (verkiezing 2014);
 • Talentontwikkeling een speerpunt is in het Zwolse onderwijs;
 • Je in Zwolle wordt opgeleid voor de banen van de toekomst (E-commerce en New Jobs).
 • Innovatie in onderwijs handen en voeten krijgt in de Nieuwe Hanze Unie? Hier werken studenten van verschillende opleidingen en niveaus samen met overheid, onderwijs, ondernemers en onderzoekers aan bijzondere projecten. Doel is de studenten ondernemers skills bijbrengen en onderwijs en werkvloer beter op elkaar aan laten sluiten.
 • Het Centre for Sports & Education (CSE) van Landstede hét opleidingscentrum is voor topsporters. Het Centre is uniek in Nederland, omdat onderwijs en sport volledig geïntegreerd zijn. In deze opleiding beschikken studenten over het beste en meest complete aanbod van trainers, faciliteiten en begeleiding om uit te groeien tot een topsporter.